Site Loader

Pasztety własną historią sięgają podobno okresów starożytności (https://ranozebrano.pl/mieso-ryby/pasztety). W ciągach arystokratycznych uznawany był za potrawę flagową, jednakże obecnie kojarzy się właściwie z potrawą niedrogą, wygodną oraz kiepskiej klasy. Przeważnie można go zakupić jako konserwę w aluminiowych kubeczkach bądź puszkach. Można także trafić na pasztet w słoiku bądź pasztet na wagę oferowanym na dziale mięsnym, jaki zazwyczaj jest trochę lepszej klasy. Chociaż z założenia jest pieczony, zupełnie nie jest lepszym substytutem dla szynek lub kiełbas. Dostępny właściwie w dowolnym sklepie pasztet to przede wszystkim tłuszcz oraz skóry wieprzowe. Wytwórcy dają do nich również cukier, sól oraz opalane warzywa. Zamiast mięsa jest szczypta wątróbki (jaka kwalifikowana jest do podrobów) oraz białko sojowe, jakie idealnie imituje mięso.

Pasztet – co to takiego?

Standardowy pasztet to popularna potrawa przyrządzana na podstawie jednakowej masy z gotowanego bądź duszonego mięsa, z dodatkiem warzyw oraz przypraw. Najpowszechniejszym rodzajem mięsa stosowanego do zrobienia owej zakąski jest mięso z królika oraz wieprzowina. Jednakże występuje jeszcze więcej odmian owego specjału. Można go przygotować z warzyw, np. soczewicy, fasoli, cukinii lub pieczarek. Do pasztetu dodaje się również surowe jaja oraz bułkę tartą i przyprawia się solą, pieprzem oraz świeżymi przyprawami jak gałka muszkatołowa. Pasztet można podawać na zimno bądź ciepło z dodatkiem rozmaitych sosów oraz dipów.

Pasztet więc MOM

Gdy do owej chwili nie szczególnie interesowało Cię to co wypisane jest małym druczkiem na kartce Twojego ukochanego pasztetu, to kiedy już zechcesz to zrobić, może przeżyć szok. Zapewne w pozycji „skład” ciężko będzie odnaleźć mięso. No prawdopodobnie, iż mówimy o mięsie rozdzielonym mechanicznie (MOM), jakie w istocie rzeczy mięsem nie jest. MOM to rozbita masa mięsno-tłuszczowa, skład jakiej tworzą składniki tkanki łącznej, chrząstki, natomiast chociażby pewne ilości tkanki kostnej!

Jak dobrać pasztet doskonałej klasy?

Należałoby wiedzieć, iż doskonały pasztet nie będzie kosztowała 2 złote za pudełko lub 8 złotych za kilogram. W pierwszej selekcji cenowej potrzebne jest niezwykle dobrze ustalenie składu. Niewątpliwie niezwykle duża lista elementów w dodatku zapisana niewielkim druczkiem jest symbolem, żeby nie robić zakupu artykułu. Należy mieć świadomość, iż w doskonałej klasie pasztecie powinny znajdować się wątróbka, mięso i przyprawy. Dodatkowo w wypadku, kiedy zastosowane mięso na pasztet będzie chude, oczywisty będzie dodatek skórek drobiowych lub tłuszczu wieprzowego. Pasztet nie może być również beżowy, blady lub jednolity w przekroju jak parówka.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com

Damian

Kwiecień 2020
P W Ś C P S N
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930