Site Loader

Jedzenie, które może szkodzić

Każdy świadomy konsument wie, że współcześnie warto zainwestować w zdrowe i ekologiczne produkty, które nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Dostępne na półkach sklepowych artykuły dają złudzenie ogromnych możliwości i opcji zakupu. Rzeczywistość niestety nie jest tak kolorowa, jak mogłoby się wydawać. Znaczna część żywności dostępnej w wielkich sklepach i supermarketach zawiera substancje szkodzące zdrowiu naszemu i naszych bliskich.

Ekologiczne pasztety to zdrowe pasztety

Widok hurtowej produkcja taniego, niskiej jakości pasztetu może przyprawić o zawrót głowy i mdłości. Zwierzęca skóra, kawałki kości, chrząstki, ścięgna z ogromną ilością substancji wzmacniających, białek sojowych pełne chemii i mięsnych odpadów. Firmy niemające nic wspólnego z prawdziwą obróbką mięsa prześcigają się w wymyślnych nazwach i proponują kupującym produkty pasztetopodobne. Po wejściu naszego kraju do Unii Europejskiej w Polsce przestały obowiązywać latami wypracowywane normy produkcji a każdy mógł nazywać swoje wyroby pasztetami nawet jeśli nie miały one z nimi nic wspólnego. Pełna odpowiedzialność spoczywa teraz na konsumentach, którzy sami muszą kontrolować jakość kupowanych produktów. Jak to robić? Przede wszystkim należy czytać składy pasztetów, jeśli mają sporo zagęszczaczy i e-składników a cena jest zastanawiająco niska, to zapewne nazwanie takich artykułów pasztetami jest wysoce przesadzone.

Pasztety jak domowe

A jak robi się prawdziwe pasztety? Dobrej jakości mięso (wątróbki, dziczyzna, podroby) w połączeniu ze starannie wyselekcjonowanymi warzywami sprawiają, że smaku i wyglądu prawdziwego pasztetu nie da się podrobić półśrodkami proponowanymi przez współczesne koncerny mięsne. Ekologiczne farmy, które często proponują sprzedaż naturalnych pasztetów stawiają na lokalne składniki, jakość i świeżość produktów. Istotny jest również sam proces obróbki mięsa, w przypadku produkcji ekologicznej jest on kontrolowany a trafiające do przetworzenia mięso jest troskliwie dobierane.

Jakie mogą być pasztety?

Wybór wśród pasztetów jest ogromny, nawet najbardziej wymagający degustatorzy znajdą swój smak. Pasztety z gęsi, indyka, kurczaka, dziczyzny – rodzaj mięsa to pierwszy krok w wyborze. Do pasztetów można dodać warzywa, które lubimy. Można modyfikować ich ostrość i wyrazistość poprzez połączenie ze swoimi ulubionymi przyprawami.  Nie jadasz mięsa a chciałbyś mieć swój ulubiony pasztet? Żaden problem, pasztety warzywne również zachwycają swoim smakiem i aromatem.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com

Damian

Kwiecień 2020
P W Ś C P S N
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930