strona Główna o nas O PRODUKCIE dlaczego lawasz przepisy kontakt

Aczma z lawasza

 Aczma z lawasza
icon time 1 godzina 45 minut
icon people Porcja

Składniki

Lawasz – 1/2 szt Kefir – 6,5 łyżki stołowe Cukier – do smaku Masło – do smaku Sera adygejski – 50 g

1. Formę do pieczenia nasmarować masłem, ułożyć lawasz w taki sposób, aby krańce wystawały.

2. Lawasz porwać ma małe kawałki i maczać je w kefirze zmieszanym z cukrem, następnie układać kawałki w formie do pieczenia. W ten sposób ułożyć połowę lawasza.

3. Wyłożyć na lawasz połowę sera adygejskiego, startego na grubej tarce, ułożyć na powierzchni sera 40 g masła w kawałeczkach.

4. Na wierzchu ponownie ułożyć lawasz zamoczony w kefirze, ser i masło. Krawędzie lawasza, które wystawały z formy do pieczenia zawinąć do środka, na wierzchu położyć lawasz wycięty zgodnie z kształtem formy do pieczenia.

5. Posmarować jajkiem i włożyć do nagrzanego do 180° piekarnika. Piec około godziny – aczma powinna być lekko rumiana.