strona Główna o nas O PRODUKCIE dlaczego lawasz przepisy kontakt

Chipsy dietetyczne z lawasza

Chipsy dietetyczne
icon time 20 minut
icon people Porcje-2

Składniki

Lawasz – 1 szt Olej oliwkowy– 1,5 łyżki stołowej Sól – do smaku Przyprawy – do smaku

1. Pokroić lawasz na małe (3x3 cm), równe kwadraciki, włożyć do głębokiej miski.

2. Wlać oliwę z oliwek, dokładnie przemieszać silikonowym pędzlem, tak, aby każdy kwadrat był posmarowany olejem.

3. Następnie do smaku wsypać wybrane przyprawy (może to być sól, papryka, ostra papryka czerwona, suszony czosnek, kurkuma, a także suszony koperek) i wszystko dokładnie wymieszać, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na wszystkich kwadracikach.

4. Ułożyć cienką warstwę „przyszłych chipsów” na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wsiąknie nadmiar oleju), piec w nagrzanym do 180° piekarniku przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby chipsy wysuszyły się równomiernie. Gotowe chipsy będę rumiane i chrupiące, łatwe do złamania.