strona Główna o nas O PRODUKCIE dlaczego lawasz przepisy kontakt

Pieróg z lawasza z nadzieniem mięsnym

Pieróg z lawasza
icon time 1 godzina
icon people Porcje-6

Składniki

Lawasz – 1 szt Mielone mięso – 500 gr Cebula zwyczajna – 1 szt Papryka chili – 2,5 szt Czosnek – 2,5 ząbki Jajko – 2,5 szt Sos słodko-pikantny– 3,5 łyżki stołowe Ser – 250 gr Sól – do smaku Przyprawy – do smaku

1. Drobno posiekać cebulę, podsmażyć do miękkości na oliwie z oliwek na małym ogniu. Dodać farsz i smażyć mieszając, aż zmieni się kolor farszu.

2. Ubić jajka i dwie stołowe łyżki śmietany, dodać ostry sos

3. Drobno posiekać czosnek, papryczki chili (razem z nasionami – jeśli chcecie, aby potrawa była ostrzejsza, lub bez nich).

4. Do usmażonej z farszem cebuli dodać pokrojone papryczki, czosnek, kilka łyżek stołowych sosu i dusić na małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszać.

5. Farsz z warzywami zmiksować w blenderze na puree.

6. Rozłożyć placek lawasza (standardowe opakowanie 80x40 cm), posmarować go równomiernie pozostałą śmietaną, posypać startym serem. Położyć cienką warstwę mięsnego puree w odległości około 2 cm od krawędzi.

7. Zawinąć lawasz z nadzieniem w rolkę i pozostawić na 15 min, aby nasiąknął.

8. Włożyć rolkę do formy do pieczenia, zawinąć w „ślimaka”, polać obficie pozostałym sosem z pkt. 2.

9. Włożyć do nagrzanego do 180° piekarnika, piec około 30 minut.