strona Główna o nas O PRODUKCIE dlaczego lawasz przepisy kontakt

Pizza z lawasza z sałatą, serem gorgonzola i prażonymi migdałami

Pizza z lawasza
icon time 20 minut
icon people Porcje-4

Składniki

Migdałowiec pospolity – 1/2 sztuki Ocet – 1,5 łyżki stołowe Olej oliwkowy „Extra Virgin” – 3 łyżki stołowe Sól – do smaku Pieprz – do smaku Liście sałaty – 560 gr Lawasz– 4 szt Ser gorgonzola – 120 gr Ser mozzarella – 170 gr

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°. Wyłożyć orzechy na blaszkę i włożyć do pieca na 8-10 minut, do uzyskania złocistego koloru. Następnie należy ostudzić i zmielić orzechy. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200°.

2. W małej miseczce wymieszać ocet i oliwę z oliwek. Posolić i popieprzyć.

3. Wyciąć z lawasza prostokąty 20x30 cm.

4. Położyć jeden prostokąt lawasza na blaszkę i włożyć do piekarnika na 2-3 minuty, do uzyskania złocistego koloru. Wyciągnąć, posypać startym serem mozzarella i ponownie włożyć do piekarnika na 2-3 minuty, poczekać aż ser się rozpuści, a lawasz będzie chrupiący.

5. W międzyczasie należy zmieszać liście sałaty, migdały i sos. Wyciągnąć lawasz z piekarnika, położyć na niego jedną czwartą uzyskanej mieszanki. Posypać rozdrobnionym serem gorgonzola. Powtórzyć te same czynności z pozostałymi lawaszami.