strona Główna o nas O PRODUKCIE dlaczego lawasz przepisy kontakt

Salsa brzoskwiniowa z chipsami z lawasza i przyprawami

Salsa
icon time 1 godzinę 10 minut
icon people Porcje-4

Składniki

Brzoskwinia – 7 szt Cebula czerwona – 2 szt Adżika – 1 łyżka stołowa Miód – 2 łyżeczki Ocet balsamiczny– 1 łyżeczka Pieprz biały – ½ łyżeczki Sól – do smakui Lawasz – 2 szt Kolendra – ½ łyżeczki Kmin rzymski - ½ łyżeczki Papryka -½ łyżeczki Olej oliwkowy – 1 łyżka stołowa Chili w proszku – szczypta Sól morska – 1 łyżeczka

1. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, następnie polać zimną wodą, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, obrać ze skórki. Obrać cebulę i pokroić ją na ćwiartki.

2. Posmarować brzoskwinie i cebulę olejem ze wszystkich stron, posypać kminem rzymskim, popieprzyć i posolić.

3. Na ruszcie grilla położyć folię, wyłożyć na nią brzoskwinie i cebulę, smażyć do miękkości (na trybie grill) do momentu uzyskania przez brzoskwinie i cebule rumianego koloru, około 20 minut.

4. Następnie trochę ostudzić, pokroić niezbyt drobno.

5. Wymieszać razem brzoskwinię, cebulę, ocet, miód (cukier) i adżikę. Odstawić na 15-20 minut.

6. W międzyczasie przygotować chipsy. Na suchej patelni smażyć przyprawy: kmin rzymski, kolendrę przez około minutę, potrząsać patelnią.

7. Następnie wsypać przyprawy do moździerza kuchennego, zmiażdżyć, dodać sól, paprykę, paprykę czerwoną, przyprawy dobrze wymieszać.

8. Pokroić lawasz nożycami na małe kawałki w kształcie trójkątów lub rombów, ułożyć po jednej warstwie na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Polać lawasz olejem, wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić olej.

9. Posypać przyprawami, wymieszać, piec w temperaturze 200° przez 7-10 minut do momentu uzyskania chrupiącej skórki, przemieszać jeden raz.

10. Podawać ciepłe lub ostudzone z salsą brzoskwiniową.