strona Główna o nas O PRODUKCIE dlaczego lawasz przepisy Gdzie kupić kontakt

Szaszłyk wieprzowy w lawaszu

>Szaszłyk wieprzowy
icon time 40 minut
icon people Porcje-4

Składniki

Wieprzowina – 1 kg Lawasz – 2 szt Kapusta warzywna głowiasta – 200 gr Ogórki – 2 szt Ocet biały – ½ szklanki Cytryna – 1 szt Adżika– 1 łyżka stołowa Kolendra mielona – 1 łyżeczka Pietruszka – 1 pęczek Koper – 1 pęczek Sos pomidorowy – do smaku Pieprz czarny mielony – do smaku

1. Pokroić mięso wieprzowe na kawałki, włożyć do rondla, zalać mieszaniną z octu, soku z cytryny, kolendry i adżiki.

2. Doprawić solą i pieprzem.

3. Odstawić na 4 godziny do lodówki.

4. Nabić mięso na szpikulce do szaszłyków. Przygotować na węglu drzewnym lub w piekarniku.

5. Pokroić lawasz na 4 części.

6. Posiekać kapustę, zetrzeć ogórki, posiekać zieleninę.

7. Szaszłyk podawać razem z ułożonymi na nim warzywami oraz zieleniną, polać sosem pomidorowym.