strona Główna o nas O PRODUKCIE dlaczego lawasz przepisy kontakt

Trójkąty z lawasza z nadzieniem twarogowo-bananowym

Trójkąty z lawasza
icon time 30 minut
icon people Porcje-6

Składniki

Lawasz – 1 szt Twaróg – 300 gr Banany – 2 szt Wanilina – szczypta Cukier – do smaku Cynamon mielony – do smaku Jajko – 1 sztuka Żółtko – 1 sztuka Mleko – 1 łyżka stołowa

1. Długi lawasz ormiański pokroić wzdłuż na 3 jednakowe paski, następnie przekroić na pół, aby uzyskać 6 jednakowych pasków.

2. Zmiażdżyć jednego banana widelcem do uzyskania konsystencji puree, drugiego pokroić na małe kawałeczki.

3. Twaróg ugnieść widelcem, wbić jajko, dodać puree z banana, zamiennik cukru, wanilinę, dokładnie wymieszać.

4. Wrzucić do miski z twarogiem kawałki banana i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

5. Rozłożyć kilka łyżek stołowych nadzienia na krawędzie pasków lawasza i zwinąć w trójkąty.

6. Zmieszać żółtko jajka z mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji, przy pomocy pędzla silikonowego posmarować mieszaniną każdy trójkąt, posypać z wierzchu cynamonem.

7. Piec w nagrzanym do 180° piekarniku przez 15 minut.